Harar Coffee in het Parool

Barista: van koffieplantage in Ethiopië naar eigen zaak in Amsterdam

Ik herinner me vooral de geur,” zegt Masho Fantaye. Ze groeide op op een koffieplantage in Ethiopië. Haar overgrootouders begonnen een familiebedrijf, dat tot 1978 in handen was van haar ouders. Toen werd het genationaliseerd door de staat. Nu heeft Fantaye haar eigen koffiespeciaalzaak: Harar Coffee. De winkel dankt zijn naam aan het gebied in Ethiopië waar de koffieplant wordt verbouwd.

Meer dan zestig procent van de koffie-en theespeciaalzaken zijn eenmanszaken. Sinds drie jaar hoort Fantaye ook bij die groep, toen opende ze haar winkel in de Tweede Hugo de Grootstraat. “Een eigen winkel runnen is moeilijker dan ik dacht. Ik ben dag en nacht bezig met het ontwikkelen van ideeën.” Fantaye werkt zes dagen per week, zeven als ze ook een espressocursus geeft op zondag. Over twee jaar wil Fantaye een tweede winkel openen. “Maar eerst moet ik aan mijn naamsbekendheid werken. Met Moederdag heb ik samen met mijn drie zoons en een vriendin tienduizend flyers uitgedeeld. Hetzelfde doen we met kerst.” Betalen voor advertentieruimte in kranten doet ze liever niet. “Ik heb meer aan mond-tot-mondreclame. Sinds kort heb ik ook een marketingman aangenomen, hij raadt me aan ook op Facebook actief te zijn.” Op vrijdag en zaterdag heeft Fantaye gemiddeld vijftien klanten. “Maar door de week is het rustig, met name de dinsdag is een slechte dag.”

Ook mikt ze op samenwerking met bedrijven, en dan niet alleen maar met de grote namen. “In de afgelopen jaren heb ik wel geleerd dat ik geen nee moet zeggen tegen kleinere zaakjes. Een sportschool in de Jordaan bijvoorbeeld neemt wel 20 tot 25 kilo per week af.” Hoewel ze lange dagen maakt en veel met zware zakken koffiebonen moet sjouwen, is ze blij haar eigen winkel te hebben. “Het geeft me
meer vrijheid in de inrichting van de winkel, maar ook in het assortiment. Ik beslis zelf welke soorten koffie ik inkoop en hoe lang de bonen worden gebrand.” Het bewaren van koffiebonen is een kunst volgens Fantaye. “Koffie moet in een afgesloten ruimte worden bewaard. En hoe langer hoe beter, mijn oma bewaarde de bonen wel zeven jaar.”

Het gehele artikel in pdf