Onze koffiebonen

De koffiebonen die ik in de (online) winkel verkoop, zijn van de allerbeste kwaliteit. Ze zijn single origin (uit één regio) en worden uitsluitend biologisch geteeld: dus bevatten geen bestrijdingsmiddelen. Mijn koffie smaakt daardoor échter dan wat u elders proeft: hij is voller, lekkerder en ronder van smaak!

Premium grade
De 12 soorten bonen die ik verkoop, zijn uitsluitend “premium grade”. Dat wil zeggen dat de koffie uitvoerig word getest op geur, (na-)smaak, zuurtegraad, zoetheid, body, balans en het aantal defecten. Op basis van de score op deze en nog enkele andere punten krijgt de koffie een cupping-score. Al mijn koffie scoort 85 punten of hoger in deze cupping-score. Daardoor is alle koffie die u drinkt en koopt bij Harar Coffee ‘premium grade’. Mijn koffie mag daarom ook ‘speciality coffee’ worden genoemd, de allerhoogste kwaliteitsklasse!

Single Origin
Het label Single Origin betekent dat mijn koffiebonen uit één specifieke regio in Ethiopië komen. Hierdoor proeft u vaak fruitige, bloemige, en aard-achtige smaken in mijn koffie. Deze groeien namelijk in de omgeving van de koffiestruiken en geven dus deze smaak af aan de koffiebonen. Hierdoor heeft mijn koffie écht karakter, die veel klanten van Harar Coffee erg waarderen. Ik raad u aan overal waar u koffie drinkt even te vragen of zij single origin bonen hebben, of blends. Bij blends worden koffiebonen uit verschillende streken met elkaar vermengd, waardoor de koffie een wat ‘vlakkere’ smaak krijgt, iets dat u vaak proeft bij de koffie van grote koffieproducenten.

Biologisch
Al mijn koffie is van biologische oorsprong. Eigenlijk is veel Ethiopische koffie van biologische oorsprong, omdat de koffiebes groeit aan een struik die natuurlijk groeit en eigenlijk alleen water en mest nodig heeft. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn dus ook helemaal niet nodig en komen dan ook vaak alleen voor op te grote plantages die telen voor de grote koffieproducenten!

Fair Trade
Als er voldoende aanbod is, koop ik koffie die niet alleen biologisch, single origin maar ook fair trade is. Hierdoor weet ik zeker dat kleine koffieboeren een goede prijs krijgen voor hun oogst. Koffie is het belangrijkste exportproduct van Ethiopië en komt nog altijd van miljoenen kleinschalige velden van honderdduizenden kleine boeren verspreid over het land. Doordat boeren door fair trade een goede prijs krijgen, kunnen zij investeren in zichzelf en hun familie. Fair trade maakt dat Ethiopië zich economisch kan ontwikkelen. Dat is echt nodig, want er is nog veel armoede in mijn moederland. De fooien in mijn winkel gaan dan ook direct naar een gezin in Addis Abbaba.