Ethiopië & Harar – de bakermat van koffie

Ethiopië is de bakermat van koffie, en mijn moederland. Koffie is het belangrijkste exportproduct van Ethiopië. Ik zie elk jaar weer als ik er terug ben, hoe snel de koffiemarkt groeit. Ik zie veel Chinezen, ik hoor ook meer Nederlands. Zij weten dat je in Ethiopië moet zijn voor hoge kwaliteit koffie! Toch blijft het een vak om precies te weten bij welke boeren en markten je moet zijn.

Beroemd
We hebben veel beroemde koffiegebieden, zoals Harar, Sidamo en Yirgacheffe, en er zijn veel koffiesoorten die niet of nauwelijks buiten Ethiopië zijn geweest omdat ze bewaard worden voor de eigen markt. Ik weet waar ik moet zijn in Ethiopië en neem telkens bijzondere varianten mee naar mijn winkel.

Fruit
Ethiopië is een echt koffieland, met 600.000 boeren die op 4 miljoen stukjes land koffie verbouwen. Het is het land waar ooit de eerste wilde koffiestruiken werden ontdekt. Dit had te maken met het klimaat: de koffiestruiken hebben het unieke Ethiopische klimaat nodig om goed te kunnen groeien. Koffie in Ethiopië groeit in het hele land, laagland, in de bergen en de eilanden, en naast tal van bloemen, fruit en planten. Dit beïnvloedt de smaak van de koffie en maakt deze uniek.

Harar
De naam van mijn winkel, Harar Coffee, heeft dus te maken met de plek waar ik ben geboren en opgegroeid: Harar, Ethiopië. Ons huis werd omringd door een stukje grond waar 100 koffiestruiken stonden. De opbrengst delen we met familie, buren en vrienden. Van mijn ouders leerde ik hoe je de struiken kon onderhouden met water en mest, en wat goede bonen waren en wat niet, en hoe je ze ze kon roosteren, en malen. Ik ben dus echt opgegroeid met koffie: het is mijn passie, het is mijn alles.

Reis
Ik reis 1 à 2 keer per jaar naar Ethiopië om de koffiebonen te ruiken, proeven, voelen, te selecteren en naar Nederland te halen. Ik ken het land, de gebieden, de boeren als geen ander. Dat maakt dat ik altijd in staat ben om de beste koffie te leveren die op dat moment beschikbaar is.